GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Familjen Popotnik tar rodret på Backagården

Efter flera decennier vid rodret har Kaj Svensson släppt sin kära Backagård till nya ägare. Familjen Popotnik fortsätter i samma anda och den tidigare ägaren känner att verksamheten har hamnat i goda händer och varma hjärtan.
19-årige Maximilian Popotnik blir huvudansvarig för kaféverksamheten på Backagården sedan hans familj köpt fastigheten och tagit över driften. Pappa Robert Popotnik (till höger i bakgrunden) är också mycket engagerad, liksom mamma Kjersti och syskonen Alexander och Anna, som alla bor på gården. Den tidigare ägaren Kaj Svensson (till vänster) finns fortfarande med på ett hörn och driver gårdsbutiken i minst en säsong till.
19-årige Maximilian Popotnik blir huvudansvarig för kaféverksamheten på Backagården sedan hans familj köpt fastigheten och tagit över driften. Pappa Robert Popotnik (till höger i bakgrunden) är också mycket engagerad, liksom mamma Kjersti och syskonen Alexander och Anna, som alla bor på gården. Den tidigare ägaren Kaj Svensson (till vänster) finns fortfarande med på ett hörn och driver gårdsbutiken i minst en säsong till.
Foto: Johan Bentzel

I över 30 år har Backagården längs Östra Kustvägen varit ett uppskattat besöksmål på Österlen. Det började med en eternellodling men är i dag både butik och kafé med möjlighet till allt från konserter till utställningar.

När gården öppnade för säsongen den första helgen i mars stod 19-årige Maximilian Popotnik i kaféet för fjärde året i rad. Han har gått den långa vägen från att bre smörgåsar och städa toaletter till att de senaste säsongerna ha ett mer övergripande ansvar.

Men i år är ansvaret större än någonsin. Nu ingår han nämligen även i ägarfamiljen. I slutet av förra året köpte hans föräldrar Robert och Kjersti Popotnik gården och flyttade dit från Skurup med hela familjen, som också består av Alexander, 17 år, och Anna, 13 år. Även halvsystern Alicia, 25 år, finns med på ett hörn.

Med gemensamma krafter ska de förvalta och bygga vidare på den verksamhet som de senaste tre decennierna har drivits av mor och son Gunnel Broman och Kaj Svensson.

– Det kändes självklart att slå till. För oss är det här den stora chansen i livet, en once in a life time-grej. Jag och min fru har alltid jobbat tillsammans. Nu blir det här något som vi gör ihop med barnen, säger Robert Popotnik.

Maximilian Popotnik blir den i familjen som kommer att ägna all sin tid åt Backagården, då båda föräldrarna även jobbar som lärare och småsyskonen fortfarande går i skolan. Hans huvudfokus blir kaféet.

Han har stor glädje av sin tidigare erfarenhet som sommarjobbare, men det är också mycket nytt att ta tag i. Exempelvis måste nya – och helst lokala – leverantörer hittas.

Maximilian Popotnik räds inte utmaningarna. Han har gått ekonomiprogrammet på gymnasiet och har länge varit intresserad av företagande.

– Jag har bara inte riktigt vetat inom vad. Men det här är ju en jättefin möjlighet att få göra något med familjen.

Kaj Svensson har följt den unge Maximilian i många år och är övertygad om att det kommer att gå utmärkt.

Han har länge känt att det är något speciellt med familjen Popotnik. När det blev dags att sälja Backagården fanns det inga han hellre ville se ta över än lärarparet från Skurup och deras barn.

Han har fallit för deras energi, kreativitet, lyhördhet och varma hjärtan och känner att de kan ta hand om verksamheten på rätt sätt.

– Det här är ett skepp som kräver en viss besättning för att det ska fungera. För min egen del har det varit en väldigt lång resa, över 30 år, och jag vill gärna följa med en bit till på färden. Jag har ju mina kunder och det är viktigt att de fortsätter känna sig välkomna, säger han och berättar att han tänker driva gårdsbutiken ett tag till, om än som hyresgäst.

Innan pandemin slog till brukade Backagården arrangera konserter med några av landets mest framträdande musiker, som dessutom gärna återkom med jämna mellanrum, däribland Janne Schaffer, Björn J:son Lindh, Jacques Werup och Jan Lundgren.

Robert Popotnik, som själv är musiker och bland annat utgör ena halvan av duon Rockis & Poppis, vill gärna utveckla dessa inslag och även kombinera musiken med restaurangverksamhet på kvällstid.

– Jag skulle vilja ha lite fler konserter än vad Kaj har haft, kanske ett par gånger i veckan under sommaren. Om det är möjligt tänkte jag börja med det redan i år. Det beror på hur det blir med coronarestriktionerna.

Backagården är också en plats dit många kommer för att finna ro och få tid till eftertanke. Robert Popotnik är själv hänförd över miljön.

– Det är en magisk plats. Det har jag inte riktigt fattat förrän vi flyttade hit.

Fakta

Backagården

Gården är ett av Östra Kustvägens mest besökta turistmål med butik, kafé, stor trädgård samt plats för utställningar, föreläsningar, bröllop och konserter.
Fastigheten är totalt 10 000 kvadratmeter stor. Det stora växthuset på baksidan är ett signum för platsen och ett av de mest uppskattade inslagen.
Gården var förr en antik- och konsthandel men formades till det den är i dag av Gunnel Broman, som köpte gården på auktion för över 30 år sedan, och hennes son Kaj Svensson, som först hjälpte sin mor och senare tog över verksamheten. Kajs fru Anne Vesterlund har också varit viktig för utvecklingen.
Gunnel Bromans ursprungliga tanke att odla och sälja eterneller för självplockning byggdes successivt ut med andra verksamheter.
Familjen Popotnik köpte gården i slutet av förra året och driver nu verksamheten, inklusive kaféet. Kaj Svensson fortsätter driva gårdsbutiken i minst en säsong till.
Backagården öppnade för säsongen lördagen den 6 mars och håller i början öppet enbart på helgerna. Under våren utökas öppethållandet gradvis, först till fredag–söndag, sedan till torsdag–söndag och slutligen till sju dagar i veckan under sommaren. Under hösten minskar gården öppettiderna på ett motsvarande sätt och håller helt stängt december–mars.