1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Från musik till möbler när pandemin slog till

När den frilansande teatermusikern Ola Denward under coronavåren blev av med alla uppdrag, började han fördjupa sig i sina sidoprojekt i stället. Nu bygger han både bokhyllor och planerar att utveckla sin biodling.
Klarinetten är Ola Denwards huvudsakliga arbetsredskap, men under coronavåren har han ägnat allt mer tid åt att bygga bokhyllor. Det är bra med många järn i elden, när kulturlivet oväntat sätts på paus, konstaterar han.
Foto: Johan Bentzel

Om du skulle fråga Ola Denward om hans yrke, skulle han utan tvekan svara klarinettist.

Han har varit frilansande musiker i många år, bland annat på Malmö Opera, och hade så sent som i vintras fått ett riktigt bra uppdrag i orkestern till musikalen The Phantom of the Opera på Kristianstads Teater.

Sedan slog corona till och kulturlivet dog. Det har gett honom tid att odla andra sidor av sig själv. En av dem är nästan lika stark som musiken.

– Jag har alltid hållit på med att renovera hus och snickra. På senare tid har jag byggt bokhyllor, framför allt till familjen. Min fru jobbar på kulturgarantin i Simrishamn och har varit barnboksföreläsare i många år. Så hon har ett omättligt behov av bokhyllor.

Sedan gammalt har Ola Denward också kontakt med Mikael Svensson, som driver retrobutiken Repris i Rörum, och han har velat ha hyllorna för att ställa ut sina prylar på.

På senare tid har Ola Denward dessutom skaffat en Instagramsida, bob.form, och sålt en handfull hyllor även den vägen.

Snickrandet kommer sig delvis av att hela familjen har ett stort intresse för byggnadsvård och eftersträvar en personlig stil.

Därför har de inte hittat vad de har behövt i den vanliga bygghandeln. Det har varit lättare att uppfylla visionerna genom att ta saken i egna händer.

– Om vi har velat ha bokhyllor har vi inte installerat Billyhyllor från Ikea, utan har byggt något eget i stället, säger Ola Denward.

Alla möbler som Ola Denward tillverkar pryds av denna stämpel. BoB är firmanamnet, som står för ”Bok och Blås”.
Foto: Johan Bentzel

Efter många år i Malmö flyttade familjen för fem år sedan ut på slätten mellan Stora Köpinge och Glemmingebro. De tidigare ägarna hade redan börjat rusta upp gården rejält, men Ola Denward och hustrun Karna Nyström har fortsatt renoveringen och även satt sin egen prägel på bostaden.

En av längorna hyrs för närvarande ut via Airbnb. Ola Denward har också en mindre biodling. Dessutom extraknäcker han som trädgårdsarbetare i Ystad.

I coronatider har det visat sig vara riktigt bra att vara mångsysslare.

– Så jag håller på med att försöka skala upp biodlingen. Inte till några jättevolymer, men om det går att producera 300 kilo honung eller något i den stilen vore det bra, säger han men tillägger direkt:

– Samtidigt är det ju inte helt förutsägbart. Något år har jag tagit 100 kilo på ett samhälle, men vid något annat tillfälle bara 15 kilo på tre.

Familjen genomför just nu en rockad i hemmet för att få mer plats till biodlingen. Det behövs både förvaring inför vintern och ett vettigt utrymme för slungningen.

Samtidigt fortsätter Ola Denward att bygga sina bokhyllor, som består av en svart ram av armeringsjärn och hyllor i trä. För ändamålet har en av hans söner lärt honom att svetsa.

– Jag har inget lager, utan bygger på beställning. Nu har jag också börjat med lite produktutveckling och har ett soffbord på gång i samma stil.

Ola Denward förbereder sig på en lång tid då de musikaliska uppdragen kommer att vara nästintill obefintliga. Han tror inte att allt bara plötsligt blir som vanligt igen.

– Hur bakvänt det än verkar har corona öppnat dörren på vid gavel till andra saker. Jag kan inte hela tiden gå runt och hoppas på att det där jobbet ska dyka upp, för det är uppenbart att så inte kommer att ske. Då får man göra något annat i stället. I någon bemärkelse är jag entreprenör i mitt sätt att vara. Jag vill liksom göra saker själv.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Ceremoni

Mustigt författarskap gav Lina Wolff Piratenpriset

Burlesk humor med stora gester har tagit författaren Lina Wollf ända in i den aktningsvärda skaran av Piratenpristagare. Vid en något nedtonad ceremoni kom hon häromveckan till Österlen för att ta emot priset.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.