unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Utställning

Hammar bjuder in till en resa under vattnet

Klostret i Ystad uppfördes av Franciscus av Assisi anhängare, gråbröderna. Eftersom det är 40 år sedan Franciscus utnämndes till ekologins skyddshelgon vill man på Klostret passa på att uppmärksamma jubileet med utställningar på temat ekologi under 2020.
”Sötvatten – en värld av liv, är en vandringsutställning som vi är stolta över att få vara först ut, efter Regionmuseet i Kristianstad, att visa, säger Anna Lindqvist, projektledare för utställningen tillsammans med Elisabeth Jeansson på Klostret i Ystad.
”Sötvatten – en värld av liv, är en vandringsutställning som vi är stolta över att få vara först ut, efter Regionmuseet i Kristianstad, att visa, säger Anna Lindqvist, projektledare för utställningen tillsammans med Elisabeth Jeansson på Klostret i Ystad.
Foto: Johan Hammar

Först ut är utställningen ”Sötvatten – en värld av liv” som visas just nu på Klostret i Ystad.

– Det är en magisk utställning producerad av Anna Hadders vid Regionmuseet i Kristianstad med Johan Hammars fantastiska fotografier och filmer, beskriver Anna Lindqvist, projektledare.

Johan Hammar är biolog med sötvatten som sitt expertområde. Sedan 2013 arbetar han dock som fotograf och filmare på heltid. Johan har rest runt i Sverige för att fotografera och filma, både under och över vattenytan, i våra sötvatten.

I det första utställningsrummet visas Johans bilder och filmer på upplysta skärmar. I rummet råder nämligen dunkel för att skapa känslan av att besökarna befinner sig nere under vattnet. Bubblande ljudeffekter och svävande näckrosblad i taket förstärker effekten.

3 bilder
Rummet ger känslan av att befinna sig nere i vattnet, under de stora näckrosorna som svävar uppe i taket. Johan Hammars fängslande fotografier visas på upplysta skärmar.
Syftet med utställningen är att öka förståelsen och kunskapen om hur viktigt det är, för både människor och djur, att det finns orörda, levande och friska vatten.
Elisabeth Jeansson och Anna Lindqvist är projektledare för utställningstemat ekologi, som just nu är aktuellt på Klostret i Ystad.
enlarge

I det angränsande rummet skildras Johans arbete. Där rullar en film med klipp från hur det kan se ut bakom kameran. Interaktiva stationer låter bland annat besökarna titta i vattenkikare och prova på att krypa in i Johans gömsle.

I vårens planering skulle Johan själv inviga och visa utställningen i samband med vernissagen. Nu är planen istället att han ska besöka finissagen sista helgen i augusti.

Utställningen ”Sötvatten – en värld av liv” får den 6 juni sällskap av ”Livets väv – Vad är ekologi?”.

– Det är en egenproducerad utställning, där vi vill sammanfatta vad ekologi är, beskriver Anna.

Med anledning av pågående pandemi håller Klostret stängt på vardagar och öppet på helgerna med vissa restriktioner.

– Vi ser till att det inte blir för många besökare på samma gång och rengör ledstänger och liknande regelbundet, berättar Sebastian Goksör, museichef.

Läs mer

POP-UP- utställning med Jennifer Saxell

Ystad

POP-UP- utställning med Jennifer Saxell

Fram till den 22 augusti visar Jennifer Saxell upp sina målningar i utställningen YSTAD and BEYOND på Teppgränd 2 i Ystad. Saxell är uppvuxen i Kanada, debuterade med pasteller från Ystad 1992 och har sin ateljé i Lunnarp.

Charlotte Berlins museum öppet

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Utställningen Livs-medel invigs

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Ny utställning på Klostret

Ystad

Ny utställning på Klostret

I helgen får utställningen ”Sötvatten – en värld av liv”, med Johan Hammars bilder och filmer, sällskap av ”Livets väv – Vad är ekologi?”. Utställningarna visas på Klostret i Ystad som uppmärksammar att det nu 40 år sedan Franciscus av Assisi utnämndes till ekologins skyddshelgon, med utställningar på temat ekologi.

Femte året för Art Walk

Baskemölla

Femte året för Art Walk

Tjörnedala Konsthall drar åter igång sin utställningsverksamhet med årets upplaga av utomhusutställningen Art Walk. Mellan Baskemölla och Vik visas platsspecifika konstinstallationer av årets utställare: MalinMatilda Allberg, Anders Kappel, Sara Klein och Charlotte Elm Ravn. Utställningen öppnar 30 maj och pågår till 20 september.

Romska kulturskatter på Österlens museum

Simrishamn

Romska kulturskatter på Österlens museum

I lördags öppnade vandringsutställningen ”Romska smycken – hantverk, tradition och ett sätt att leva” på Österlens museum. Utställningen visar de fåtal romska smycken och ceremoniella föremål som ännu finns kvar i Sverige idag och den historia som går att berätta om dem.