1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Utställning

Hammar bjuder in till en resa under vattnet

Klostret i Ystad uppfördes av Franciscus av Assisi anhängare, gråbröderna. Eftersom det är 40 år sedan Franciscus utnämndes till ekologins skyddshelgon vill man på Klostret passa på att uppmärksamma jubileet med utställningar på temat ekologi under 2020.
”Sötvatten – en värld av liv, är en vandringsutställning som vi är stolta över att få vara först ut, efter Regionmuseet i Kristianstad, att visa, säger Anna Lindqvist, projektledare för utställningen tillsammans med Elisabeth Jeansson på Klostret i Ystad.
Foto: Johan Hammar

Först ut är utställningen ”Sötvatten – en värld av liv” som visas just nu på Klostret i Ystad.

– Det är en magisk utställning producerad av Anna Hadders vid Regionmuseet i Kristianstad med Johan Hammars fantastiska fotografier och filmer, beskriver Anna Lindqvist, projektledare.

Johan Hammar är biolog med sötvatten som sitt expertområde. Sedan 2013 arbetar han dock som fotograf och filmare på heltid. Johan har rest runt i Sverige för att fotografera och filma, både under och över vattenytan, i våra sötvatten.

I det första utställningsrummet visas Johans bilder och filmer på upplysta skärmar. I rummet råder nämligen dunkel för att skapa känslan av att besökarna befinner sig nere under vattnet. Bubblande ljudeffekter och svävande näckrosblad i taket förstärker effekten.

images3 bilder
enlarge
”Sötvatten – en värld av liv”

I det angränsande rummet skildras Johans arbete. Där rullar en film med klipp från hur det kan se ut bakom kameran. Interaktiva stationer låter bland annat besökarna titta i vattenkikare och prova på att krypa in i Johans gömsle.

I vårens planering skulle Johan själv inviga och visa utställningen i samband med vernissagen. Nu är planen istället att han ska besöka finissagen sista helgen i augusti.

Utställningen ”Sötvatten – en värld av liv” får den 6 juni sällskap av ”Livets väv – Vad är ekologi?”.

– Det är en egenproducerad utställning, där vi vill sammanfatta vad ekologi är, beskriver Anna.

Med anledning av pågående pandemi håller Klostret stängt på vardagar och öppet på helgerna med vissa restriktioner.

– Vi ser till att det inte blir för många besökare på samma gång och rengör ledstänger och liknande regelbundet, berättar Sebastian Goksör, museichef.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Utställningen Livs-medel invigs

Utställningen Livs-medel ger ett kulturhistoriskt sammanhang för örten bovete, och tar upp olika perspektiv kopplat till dagens frågor om lokal livsmedelsproduktion. Konstnären Gunnel Pettersson finns på plats på Österlens museum och berättar om sin utställning torsdagen den 18 juni klockan 13-15. Max 40 deltagare. Föranmälan till museet krävs.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.