GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hammarskjölds känsla för design i nytt ljus

Dag Hammarskjöld, FN:s forne generalsekreterare, var en stor konstkännare och vurmade också särskilt för skandinavisk formgivning. Det gav avtryck i både hans hem och FN-huset. Nu lyfts det även fram i Backåkras nya utställning ”Linjens lätta böjning”.
Publicerad 24 juni 2021
Bakom utställningsproducenten Sofie Bergkvist skymtar bland annat mattan ”Kyrkfönster” och en meditationspall, som aldrig tidigare visats offentligt.
Bakom utställningsproducenten Sofie Bergkvist skymtar bland annat mattan ”Kyrkfönster” och en meditationspall, som aldrig tidigare visats offentligt.
Foto: Johan Bentzel

Backåkra på Österlen skulle bli Dag Hammarskjölds reträttplats i livet efter FN-karriären. En tragisk flygolycka satte tyvärr stopp för detta. Men hans anda vilar fortfarande över gården, i dag mer än någonsin efter den stora renovering som föregick nyöppnandet 2018.

I år presenterar museet också en ny utställning, ”Linjens lätta böjning”, som lyfter fram Dag Hammarskjölds intresse för konst och design. Allt som ställs ut har tidigare varit i hans ägo.

– Vissa saker har aldrig visats förut. De var magasinerade även under den tid som Svenska Turistföreningen drev Backåkra, säger intendenten Kristina Erlandsson.

Bland dessa finns bland annat ett par imponerande mattor och en meditationspall, som är ett av ett antal exemplar som beställdes till både FN-huset och Dag Hammarskjölds privata våning.

Att det faktiskt rör sig om samma pallmodell i båda fallen har uppdagats först nu.

Utställningen tar sin början mitt i den fasta utställningsdelen och fortsätter sedan in i ett par separata rum. Det innersta rummet består av möbler och konst från Dag Hammarskjölds lägenhet på Manhattan i New York.

Det är ingen exakt kopia av något av hans rum, utan mer ett försök att skapa en känsla av hur det såg ut. Delar av möblemanget stod exempelvis i hallen.

Hemmet var i huvudsak inrett med skandinavisk design. Inredningsarkitekten Andreas Björklund och textildesignern Edna Martin i föreningen Handarbetets Vänner ansvarade för att hitta rätt föremål.

Ett rum inrett med möbler och konst från Dag Hammarskjölds lägenhet i New York.
Ett rum inrett med möbler och konst från Dag Hammarskjölds lägenhet i New York.
Foto: Johan Bentzel

En annan avdelning är helt ägnad åt Dag Hammarskjölds intresse för och vänskap med konstnären Barbara Hepworth. De brevväxlade under några år och delade också uppfattningar om modern konst och konstens roll.

Men hon är inte det enda framstående namnet som besökaren får stifta bekantskap med. Här finns även skapelser signerade Pablo Picasso, Henri Matisse, Carl Malmsten och Jacob Kjær.

– Dag Hammarskjöld såg likheter mellan hur den moderna konstnären arbetade och hur man behövde agera om man var verksam inom internationell politik. Man behövde göra sig av med sina gamla föreställningar, våga se nytt och arbeta med sina bara händer, säger utställningsproducenten Sofie Bergkvist.

”Linjens lätta böjning” pågår under hela säsongen och troligen också nästa, uppger Kristina Erlandsson.

– Det här är definitivt en utställning som man kan se vid flera tillfällen och upptäcka nya saker i varje gång.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.