GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här formas människors magiska vardagsstunder

Argilla Krukmakeri bärs fram av två krafter, som båda är lika viktiga för verksamheten. Den ena skapar, den andra säljer. Tillsammans skänker de vardagsglädje till mängder av människor.
Det ser så lätt och ledigt ut, när keramikern Anders Hägg på Argilla Krukmakeri utanför Löderup snabbt formar lerklumpen mellan händerna till en skål. Många års erfarenhet ligger förstås bakom. I år har han varit mäster i 46 år.
Det ser så lätt och ledigt ut, när keramikern Anders Hägg på Argilla Krukmakeri utanför Löderup snabbt formar lerklumpen mellan händerna till en skål. Många års erfarenhet ligger förstås bakom. I år har han varit mäster i 46 år.
Foto: Johan Bentzel

Tillverkningen på Argilla Krukmakeri utanför Löderup står i princip aldrig still. Oavsett årstid beger sig krukmakaren Anders Hägg ut till drejskivan tidigt på morgonen.

För en utomstående kan det nästan se idylliskt ut, åtminstone sommartid, där han sitter i sitt krukmakeri omgivet av vidsträckta fält. Det är den romantiska bilden av konstnären i en inspirerande miljö.

– Men det handlar inte om inspiration, utan om att sätta sig och producera, även om det kan se väldigt pittoreskt och trevligt ut, säger Anders Hägg.

– Efter mer än 40 år tillsammans imponeras jag fortfarande av Anders, när jag kommer ut hit och ser honom mata fram föremål efter föremål med sina händer, inflikar hustrun Madeleine Söderlund-Hägg.

Hon är den andra och minst lika viktiga delen av verksamheten.

Anders Hägg må vara den huvudsaklige hantverkaren på Argilla Krukmakeri, men Madeleine Söderlund-Hägg står för försäljningen och kontakten med kunderna.

– Kombinationen är extremt bra. Jag är ingen säljare alls, säger Anders Hägg.

Madeleine Söderlund-Hägg sätter föremålen på plats i hyllorna i gårdsbutiken.
Madeleine Söderlund-Hägg sätter föremålen på plats i hyllorna i gårdsbutiken.
Foto: Johan Bentzel

Ursprungligen hade den Malmöfödde krukmakaren siktet inställt på att bli snickare, men när han hamnade på Östra Grevie folkhögskola för att läsa in en del teoretiska ämnen var keramik ett av tillvalsämnena.

– När jag satte mig där och fick tag i lerklumpen kändes det som att det här nog var det som jag skulle hålla på med.

Personalen på skolan ville uppmuntra den unge mannens nyvunna intresse. Så de skapade en specialutbildning enbart för honom, med några extraterminer, för att han skulle kunna utveckla keramiken parallellt med sina övriga studier.

Därefter sökte han in på den tvååriga estetiska linjen, men insåg efter ett år att det nog fanns ett mer effektivt sätt att lära sig yrket på.

Han for till Stockholm och knackade på hos verkstäderna där. Först möttes han av misstänksamhet men vann snart keramikernas förtroende och fick börja hjälpa till med allt möjligt både här och där.

Anders Häggs skapelser står på vänt för att brännas, glaseras och torkas.
Anders Häggs skapelser står på vänt för att brännas, glaseras och torkas.
Foto: Johan Bentzel

Omvägen till Stockholm skulle så småningom leda tillbaka till Skåne. Men att det blev just till Österlen var mest en slump.

Anders Hägg kom till trakten på besök, när hans bror hyrde ett hus i Hagestad. Bröderna gav sig ut på en tur i grannskapet och när de passerade en gård utanför Löderup berättade brodern att den var till salu. Boningslängan hade stått tom länge.

– Vi stod här och kikade, när ägaren dök upp och frågade om vi tänkte köpa. Ja, kanske, blev svaret. Det gick ett par timmar. Sedan ringde jag hem till Madeleine och frågade om vi skulle flytta till Skåne. Hon var på, säger Anders Hägg.

– Han åkte ner till Löderups strandbad för att leta rätt på en telefonkiosk. På den tiden var det ju inte bara att lyfta mobilen och ringa hem, tillägger Madeleine Söderlund-Hägg med ett skratt.

Argilla Krukmakeri har öppet från långfredag till söndag efter påsk.
Argilla Krukmakeri har öppet från långfredag till söndag efter påsk.
Foto: Johan Bentzel

Att kliva in på gården gav nästan samma omedelbara känsla av tillhörighet som lerklumpen på folkhögskolan. Det spelade ingen roll att besiktningsprotokollet bestod av lista upp och lista ner med fel och brister.

– Blir man förälskad i ett hus, så bortser man från sådant. Fast det såg ut som det gjorde kände jag att här kommer jag att trivas, säger Anders Hägg.

Den anlitade rörmokaren har långt senare berättat att han sagt till sin kollega att den här familjen nog inte skulle stanna särskilt länge på Österlen. Han blev motbevisad med råge. I dag är gården sedan länge ett ombonat hem, en arbetsplats och en gårdsbutik.

Den senare har öppet från långfredagen till och med söndagen efter påsk.

– På grund av corona har vi längre öppettider än vanligt. Vi släpper inte in så många i taget. Men folk brukar vara otroligt duktiga. De står och väntar tålmodigt utanför. Så var det redan förra påsken. Det går också bra att ringa och boka en egen tid, om man vill vara säker på att vara ensam, säger Madeleine Söderlund-Hägg.

Lite humor finns det också plats för på gården.
Lite humor finns det också plats för på gården.
Foto: Johan Bentzel

Argilla Krukmakeri är väldigt omtyckt och har både privatpersoner och företag som återkommande kunder.

För Anders Hägg är den största drivkraften att hans slit i krukmakeriet skänker glädje i människors vardag.

– Min behållning är att jag vet att det varje morgon sitter folk runt om i landet och använder muggarna och skålarna till sin frukost. Det är jätteviktigt för mig att veta att de sitter där med sin favoritmugg med något varmt i.

Fakta

Argilla Krukmakeri

Grundades 1975 och drivs som ett familjeföretag, som sedan länge har haft sin hemvist på en gård strax utanför Löderup.
Krukmakaren Anders Hägg står för tillverkningen, medan Madeleine Söderlund-Hägg sköter kundkontakter och försäljning.
Anders Hägg är utbildad till krukmakare på Östra Grevie folkhögskola och är mäster sedan 1975.
Tillverkar åt både privatpersoner och företag/organisationer. Bland de största kunderna återfinns Skatteverket, Telia, Blåsingsborg och Operakällaren.
Gårdsbutiken och krukmakeriet på Stavshögsvägen 190 i Löderup håller öppet långfredag–annandag påsk klockan 10–18 samt 6/4–11/4 klockan 11–17. I övrigt tas besökare emot efter överenskommelse.
Under sommaren tas besökare emot i Argillas sommarbutik i Kåseberga hamn.