GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Leken breder ut sig på hembygdsmuseet

I år står leken och annan förströelse i centrum på Hembygdsmuseet i Stora Herrestad. Eftersom ambitionen är att vara ett levande museum står inte alla föremål utom räckhåll i glasmontrar. Vissa av sakerna får besökarna använda.
Publicerad 15 juli 2021
Lisbeth Klinga gläntar på en av utställningsmontrarna på Hembygdsmuseet i Stora Herrestad. Alla dessa saker tillhörde en gång Elsa Andersson i Rynge.
Lisbeth Klinga gläntar på en av utställningsmontrarna på Hembygdsmuseet i Stora Herrestad. Alla dessa saker tillhörde en gång Elsa Andersson i Rynge.
Foto: Johan Bentzel

Ljunits och Herrestads Hembygdsförening, som driver museet i Stora Herrestad, fyller 90 år i år, men på grund av corona skjuts festligheterna upp till nästa år. För att undvika trängsel släpper museet fortfarande bara in åtta personer i taget. Inte desto mindre finns det en spännande värld att uppleva innanför det forna tingshusets väggar.

I grunden ger det en bra bild av hur vardagen tedde sig i bygden under 1800-talet samt under delar av 1700- och 1900-talet.

Varje år arrangeras också en utställning kring ett särskilt tema. Årets ämne är lek och förströelse, och museet har plockat fram många spännande objekt ur gömmorna.

– Leken har en stor betydelse för våra liv. Den lär oss att umgås med andra och att ge och ta, säger Lisbeth Klinga, styrelseledamot i hembygdsföreningen.

En stor del av den ordinarie utställningen bygger på en donation från Elsa Andersson (1905–1991), som i princip skänkte hela sin kvarlåtenskap till hembygdsföreningen. Hon var nionde generationen på gården Nykulla i Rynge.

Bland föremålen i årets utställning finns många av hennes gamla leksaker, däribland några välbevarade dockor, som är en bra bit över hundra år gamla.

– De är sannolikt från 1900-talets början, om hon inte har ärvt dem av sin mor, för då är de ännu äldre. De är helt fantastiska. Titta på allt som de har sytt till dockorna! säger Lisbeth Klinga.

I andra montrar finns leksaksbilar, bokmärken, dockkläder, böcker, filmisar och en lång rad andra föremål som barn roade sig med från 1800-talets slut fram till 1960-talet. Vissa av sakerna kommer från gården Jennyhill, där de hittades på vinden.

– Vi har fått dem av Birgit Agardh, som har bott på Jennyhill och också är med i vår förening, säger Lisbeth Klinga.

Men allt står inte inlåst. Vissa saker står på golvet, exempelvis en gammal gunghäst, och det är fritt fram för dagens unga besökare att leka med dem.

Det går hand i hand med hembygdsföreningens ambition att skapa ett levande museum.

Föremålen kan vara lite nötta och stötta och ibland också lappade och lagade, men det är också det som är charmen. De visar tecken på liv. Det här är saker som har funnits i vanliga människors hem och händer, föremål som har omhuldats, värnats och älskats.

– Det underbara med vårt museum är att sakerna är väl använda, säger Lisbeth Klinga.

Hembygdsmuseet har fri entré och är öppet lördag och söndag klockan 13–16 till och med den 15 augusti.

Johan BentzelSkicka e-post
Så här jobbar osterlenmagasinet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.