unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Musik

Louise Lövqvist har hittat sitt eget sound

Hennes första egna låt vann i radio och nyligen släppte hon sin femte låt. Att jobba med musik på heltid är drömmen för sångerskan och låtskrivaren Louise Lövqvist.
Louise Lövqvist hoppas att så småningom kunna leva på sin musik.
Louise Lövqvist hoppas att så småningom kunna leva på sin musik.
Foto: Torun Bortz

– Jag har alltid sjungit och dansat och alltid gått och nynnat på melodier och skrivit texter, konstaterar 23-åriga Ystadsbon Louise Lövqvist.

Det är en varm sommardag och Louise har precis kommit hem från jobbet i Malmö. I vardagsrummet står farfars gamla dragspel, som det numera är hennes pappa som spelar på.

– Många i släkten älskar att spela och sjunga, förklarar hon.

Det har gått två år sedan hon skickade in sin allra första låt, Keep Burning, till tävlingen P4 Nästa.

– De väljer ut fem bidrag i varje län och jag vann i Kristianstad.

Låten tog sig inte vidare till riksfinal, men för Louise kändes framgången ändå som en stor seger.

På Spotify är den fortfarande också hennes mest spelade låt.

3 bilder
Louise både skriver och framför sin egen musik.
Louise med hela familjens kelgris, hunden Kajsa.
Hemma är det i köket som den bästa akustiken finns.
enlarge

Sedan dess har det blivit ytterligare fyra låtar och hon tycker själv att hon utvecklats en hel del sedan hon startade sin låtskrivarkarriär.

– Jag tycker att jag börjar hitta mitt sound, börjar hitta mig själv mer, konstaterar hon.

Vägen till en ny låt är dock fortfarande den samma. För det mesta börjar det med melodin.

– Och jag skriver låtar från hjärtat, utifrån saker jag varit med om eller som berört mig, förklarar hon.

Tidigare i sommar släppte hon sin senaste låt, Infinity, och eventuellt blir det ytterligare en till i höst.

Att så småningom kunna leva på sin musik är drömmen, liksom att uppträda live. I julas var hon med på julkonserten på Ystad teater, något som gav mersmak.

Den här sommaren skulle hon bland annat ha deltagit i allsången i Ystad, som fick ställas in på grund av pandemin.

– Eftersom jag älskar att dansa tycker jag om dansanta låtar och det hade varit jättefräckt att stå på en stor scen och visa vad jag kan, säger hon och ler.

Läs mer

Andra deltävlingen med Ystads sångfågel på scen

Musik. På lördag kliver Ystads egen sångfågel, Frida Green, äntligen upp på Melodifestivalens scen, med powerballaden ”The silence”.
Andra deltävlingen med Ystads sångfågel på scen

Öppna hjärtat rustar för en säker julhandel

Butik. Med utökade öppettider, entrévärdar och handspritstationer har secondhandbutiken Öppna hjärtat i Ystad anpassat sig efter den rådande covid-19-situationen.
Öppna hjärtat rustar för en säker julhandel

Läskigaste huset i byn

Halloween. Familjen Linders Söderberg älskar Halloween. Sista veckan i oktober varje år förvandlar de sitt trevliga hus på Plutonvägen 7 till en spökvilla som bara de allra modigaste vågar besöka.
Läskigaste huset i byn

Konsert och modevisning

Östra Hoby. Missade du konserten med musikalartisten Anna-Hanna Rosengren och pianisten och sångaren Emil Fredberg när de gästade Folkhemmet i Östra Hoby i juli? Då finns en ny chans onsdagen den 26 augusti klockan 18.30. Anmälan sker till annahannarosengren@gmail.com. Dagen efter klockan 18 ordnar Susanne Rosengren på Krizi höstmodevisning i lokalen.
Konsert och modevisning

Anders och Måns på turné

Show. I höst fortsätter turnén med humorduon Anders och Måns showvariant av succéprogrammet ”Så funkar det”.
Anders och Måns på turné

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Konsert. Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.
Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Musik. Spontanmusik har blivit kyrkomusikern Nadja Erikssons sätt att nå ut i coronatider. Hon tänker att musiken har en läkande kraft och skänker en välbehövlig glädje.
Spontana musikaliska äventyr skänker tröst

Sommarens konserter ställs in

Simrishamn. Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”
Sommarens konserter ställs in

Ny utställning på Klostret

Ystad. I helgen får utställningen ”Sötvatten – en värld av liv”, med Johan Hammars bilder och filmer, sällskap av ”Livets väv – Vad är ekologi?”. Utställningarna visas på Klostret i Ystad som uppmärksammar att det nu 40 år sedan Franciscus av Assisi utnämndes till ekologins skyddshelgon, med utställningar på temat ekologi.
Ny utställning på Klostret

Populär stafettmara ställs in

Sydöst. Stafettmaran som skulle ägt rum den 22 augusti ställs in. 2016 väckte Fredrik Hagenkötter och Mattias Averfalk liv i Stafettmaran, som då hade haft uppehåll i 13 år. Den populära klassikern med bansträckning från Simrishamn till Ystad lockar sedan omstarten fler än hundra lag varje år. Stafettmaran skulle i år firat femårsjubileum men ställs alltså in.
Populär stafettmara ställs in

Årets pristagare utsedda

Pris. Världsgitarristen och vitemöllingen Göran Söllscher, Simrishamns karateklubb och konstnärliga ledarna för Scen Österlen, Tove och Carl-Johan Wåhlin, är årets tre pristagare när kommunen delar ut ett kulturpris, ett idrottspris och ett föreningsledarstipendium.
Årets pristagare utsedda