1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
Musik

Med musik som verktyg för att sprida glädje

Ett material som ska göra det enkelt för personal och brukare inom äldreomsorgen att mötas i musiken. Det är vad Gitte Pålsson har tagit fram. Inom kort finns ”Musikmöten året runt” på samtliga avdelningar på alla äldreboenden som drivs av Ystad kommun.
Ann-Sofie Dahlström, Munevera Elka, Bodil Bengtsson och Birgitta Andréen är fyra av åtta deltagare i Gitte Pålssons (mitten) gitarrkurs för personal inom äldreomsorgen. Kursen har inget med materialet ”Musikmöten året runt” att göra men Gitte ser möjligheten att utveckla en spelbok för äldreomsorgen med enkla gitarrackord.
Foto: Hannah Andersson

Gitte Pålsson jobbar med musik och scenproduktion i olika former i egna företaget, där hon också arbetar med Kultur i Vården, men sedan 2017 arbetar hon även deltid som musikterapeut i Ystad kommun.

– I jobbet ute på vårdboendena runt om i Skåne saknade jag ett material att sätta i händerna på personalen. Särskilt de som inte har musikvana, säger Gitte. Tyvärr är det många som inte vågar tro på sig själv när det gäller musik och jag får ofta höra att ”jag sjunger som en kråka och kan inte hålla takten”. Mitt material är skapat för att vara så enkelt att använda att alla ska känna sig bekväma med det.

ÖM träffar Gitte på Seniorernas hus Göken i Ystad, som för tillfället håller stängt för besökare på grund av corona. Här ska hon ha möte, och gitarrlektion, med Ann-Sofie Dahlström, aktivitetssamordnare och samordnare för Seniorernas hus på Löderupsgården, Birgitta Andréen, undersköterska och kulturombud på Ejderns gruppboende med inriktning mot personer med demenssjukdom, Bodil Bengtsson, aktivitetssamordnare på Ljuskällan och Munevera Elkaz, samordnare på Seniorernas hus Göken.

Alla fem är överens om att musik är ett bra verktyg i mötet med brukarna.

– Musik väcker minnen! säger Birgitta.

– Jag upplever ofta hur musiken öppnar upp för möten med personer som vi annars kan ha svårt att få kontakt med, säger Ann-Sofie.

”Musikmöten året runt” är ett material om hur man enkelt kan mötas i musik tillsammans med äldre och demenssjuka.
Foto: Hannah Andersson

Musikmaterialet som Gitte tagit fram bär namnet ”Musikmöten året runt” och består av en inspirationsbok med musikaktiviteter som kan vara såväl sång, som rörelse och dans. Materialet innehåller även cd-skivor med välkända låtar och melodier, samt en nyskriven sång för att börja och avsluta musikmötet med. ”Musikmöten året runt” erbjuder som namnet antyder ny musik varje månad men igenkänning är viktigt, därför följer mötena samma struktur.

– Materialets upplägg bjuder in till reflektion i stunden som öppnar upp för fantastiska samtal, säger Bodil.

– Det är verkligen så enkelt att vem som helst kan använda det och det har snabbt blivit en avslappnande stund för såväl personal som brukare, berättar Munevera.

”Musikmöten året runt” började användas på kommunens äldreboenden i april.

– När coronapandemin svepte in gick jag tillfälligt upp i tjänst för att kunna implementera materialet så att personalen nu kan använda det på alla avdelningar på boendena i Ystad kommun, berättar Gitte.

– Musikstunderna är särskilt värdefulla nu när vi inte får bjuda brukarna på någon extern underhållning och när de dessutom inte får besök av sina anhöriga, konstaterar Ann-Sofie.

Gitte menar också att utvecklingsmöjligheterna är stora.

– Jag uppmuntrar personalen att göra materialet till sitt eget genom att lägga till och dra ifrån. Det stora värdet är att komma igång och skapa en vana.

Ett annat initiativ som Gitte står bakom är gitarrkursen för personal inom äldreomsorgen.
Foto: Hannah Andersson

Ett annat initiativ som hon står bakom är gitarrlektionen som strax ska starta.

– Egentligen är det en grupp på åtta personer som nappade på erbjudandet att kostnadsfritt lära sig spela gitarr på sin fritid, berättar Gitte. Nu vill vi inte träffas i en så stor grupp på grund av corona, så vi passar på att träna en stund när vi ändå ses för möte.

Läs mer

Simrishamn

Musikaliska möten och veganska matupplevelser

Tastecelebration Residence i Andrarum lockar i sommar med både andlig och lekamlig spis. Från Isabel Brummers veganska paradrätter till sång- och musikunderhållning med bland andra Cohen-tolkaren Janerik Lundquist.

Teater

Det blir en sommar på scen i teaterladan

Repetitionerna inför Scen Österlens sommarmusikaler hade precis inletts när covid-19 spred sin skugga över världen. Men tack vare kreativa lösningar på problem som uppstått längs vägen, står barnen och ungdomarna nu redo att möta publiken i föreställningarna Aladdin Jr och RENT.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Simrishamn

Åhusentreprenör öppnar glasskiosk i fiskestugan

Simrishamns fiskestuga i Tobisvik hyser numera inte bara Simrishamns Dartförening. Sedan förra helgen finns här även en glasskiosk.

Simrishamn

Surfakademin till Österlen

Sedan 2006 har Jens Holmer, Peter Sahlberg och kollegorna på Surfakademin lärt över 10 000 svenskar att dansa på vågorna i Biarritz, Galicien, Kalifornien och Costa Rica. När Coronaviruset slog till och alla resor ställdes in fick duon tänka om.

Simrishamn

Lämnade finansvärlden och öppnade surflodge

Efter att ha bott i en folkabuss och flackat runt mellan Europas bästa surfstränder i några år har Måns Olofsson slagit ner bopålarna. Strax efter påsk öppnade han Österlen Coffee and Waves, ett surflodge och kafé i Kivik.