unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nytt stipendium för unga jazzmusiker

Jazzfestivalen i Ystad har instiftat ett nytt stipendium till förmån för unga jazzartister. Ett välkommet bidrag inte minst under detta coronaår, då många riskerar att slås ut från branschen innan karriären ens har hunnit börja.
Jazzfestivalens konstnärlige ledare Jan Lundgren har initierat ett nytt stipendium för unga jazzmusiker.
Jazzfestivalens konstnärlige ledare Jan Lundgren har initierat ett nytt stipendium för unga jazzmusiker.
Foto: Fredrik Ekblad

Ystad Sweden Jazz Festival pågår i ett mindre, coronanpassat format mellan den 30 juli och den andra augusti. Det blir ett 20-tal arrangemang. Tio av konserterna på Ystads teater och Ystads Saltsjöbad strömmas dessutom live.

Nu har festivalen, på initiativ av sin konstnärlige ledare Jan Lundgren, också instiftat ett nytt stipendium: Ystad Sweden Jazz Award Next Generation. Det tilldelas en eller flera jazzmusiker i början av en professionell karriär.

Stipendiet kan inte sökas, utan mottagarna utses av en stipendiekommitté.

– Att etablera sig som jazzmusiker tar tid och situationen för en ännu ung musiker är ofta tuff med låga gager och alltför få spelningar, säger Jan Lundgren i ett pressmeddelande.

Han har sedan jazzfestivalens start för tio år sedan engagerat många av Sveriges framtida svenska storheter inom jazzen.

Coronapandemin har varit ett hårt slag mot många av jazzens frilansare och de som befinner sig i början av karriären har drabbats extra hårt. Risken att tappa unga begåvningar är överhängande.

Med stipendiet vill jazzfestivalen stötta nästa generations professionella jazzmusiker och bidra till deras överlevnad.

Tanken är att det ska fortsätta delas ut årligen och jazzfestivalen tar gärna emot donationer från personer som vill bidra till stipendiet. En nyinsatt konsert på Ystads teater vid midnatt lördagen den första augusti har exakt detta syfte, då alla biljettintäkter går oavkortade till Next Generation.

På scen står ett band som satts samman särskilt för just detta ändamål. Bandet kallar sig Ystad Sweden Jazz All Stars och består av Nils Landgren, sång och trombon, Ida Sand, sång, Emile Parisien, sopransax, Jan Lundgren, piano, samt Johnny Åman, bas. Alla ställer upp gratis för att stötta stipendiet.

Läs mer

Louise Lövqvist har hittat sitt eget sound

Musik

Louise Lövqvist har hittat sitt eget sound

Hennes första egna låt vann i radio och nyligen släppte hon sin femte låt. Att jobba med musik på heltid är drömmen för sångerskan och låtskrivaren Louise Lövqvist.

Musikkväll med Jazzit

Skillinge

Musikkväll med Jazzit

Gärsnäs församling bjuder under sju onsdagskvällar i sommar in till musikprogram. Onsdagen den 22 juli klockan 19.00 spelar Jazzit, ett “nygammalt” Österlenband. I eller i anslutning till Skillinge Kapell beroende på väder. Arrangören följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk på att hålla avstånd.

Ny utställning på Klostret

Ystad

Ny utställning på Klostret

I helgen får utställningen ”Sötvatten – en värld av liv”, med Johan Hammars bilder och filmer, sällskap av ”Livets väv – Vad är ekologi?”. Utställningarna visas på Klostret i Ystad som uppmärksammar att det nu 40 år sedan Franciscus av Assisi utnämndes till ekologins skyddshelgon, med utställningar på temat ekologi.

Populär stafettmara ställs in

Sydöst

Populär stafettmara ställs in

Stafettmaran som skulle ägt rum den 22 augusti ställs in. 2016 väckte Fredrik Hagenkötter och Mattias Averfalk liv i Stafettmaran, som då hade haft uppehåll i 13 år. Den populära klassikern med bansträckning från Simrishamn till Ystad lockar sedan omstarten fler än hundra lag varje år. Stafettmaran skulle i år firat femårsjubileum men ställs alltså in.

Jazzfestival trotsar corona

Simrishamn

Jazzfestival trotsar corona

Alla stora jazzfestivaler i Europa har ställt in i sommar. Men Ystad Sweden Jazzfestival väljer en annan väg.