1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nytt stipendium för unga jazzmusiker

Jazzfestivalen i Ystad har instiftat ett nytt stipendium till förmån för unga jazzartister. Ett välkommet bidrag inte minst under detta coronaår, då många riskerar att slås ut från branschen innan karriären ens har hunnit börja.
Jazzfestivalens konstnärlige ledare Jan Lundgren har initierat ett nytt stipendium för unga jazzmusiker.
Foto: Fredrik Ekblad

Ystad Sweden Jazz Festival pågår i ett mindre, coronanpassat format mellan den 30 juli och den andra augusti. Det blir ett 20-tal arrangemang. Tio av konserterna på Ystads teater och Ystads Saltsjöbad strömmas dessutom live.

Nu har festivalen, på initiativ av sin konstnärlige ledare Jan Lundgren, också instiftat ett nytt stipendium: Ystad Sweden Jazz Award Next Generation. Det tilldelas en eller flera jazzmusiker i början av en professionell karriär.

Stipendiet kan inte sökas, utan mottagarna utses av en stipendiekommitté.

– Att etablera sig som jazzmusiker tar tid och situationen för en ännu ung musiker är ofta tuff med låga gager och alltför få spelningar, säger Jan Lundgren i ett pressmeddelande.

Han har sedan jazzfestivalens start för tio år sedan engagerat många av Sveriges framtida svenska storheter inom jazzen.

Coronapandemin har varit ett hårt slag mot många av jazzens frilansare och de som befinner sig i början av karriären har drabbats extra hårt. Risken att tappa unga begåvningar är överhängande.

Med stipendiet vill jazzfestivalen stötta nästa generations professionella jazzmusiker och bidra till deras överlevnad.

Tanken är att det ska fortsätta delas ut årligen och jazzfestivalen tar gärna emot donationer från personer som vill bidra till stipendiet. En nyinsatt konsert på Ystads teater vid midnatt lördagen den första augusti har exakt detta syfte, då alla biljettintäkter går oavkortade till Next Generation.

På scen står ett band som satts samman särskilt för just detta ändamål. Bandet kallar sig Ystad Sweden Jazz All Stars och består av Nils Landgren, sång och trombon, Ida Sand, sång, Emile Parisien, sopransax, Jan Lundgren, piano, samt Johnny Åman, bas. Alla ställer upp gratis för att stötta stipendiet.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Skillinge

Musikkväll med Jazzit

Gärsnäs församling bjuder under sju onsdagskvällar i sommar in till musikprogram. Onsdagen den 22 juli klockan 19.00 spelar Jazzit, ett “nygammalt” Österlenband. I eller i anslutning till Skillinge Kapell beroende på väder. Arrangören följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Tänk på att hålla avstånd.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.

Simrishamn

Sommarens konserter ställs in

Sommarens konserter på Ribbingsberg ställs in på grund av Covid-19. ”Vår konsertlokal bygger på närhet och gemenskap till musiken och konsten och vi kan inte chansa på hur läget kommer att vara i sommar” skriver Boel och Mats. ”Nästa år kommer vi att ladda för att åter välkomna fantastiska artister och publik till en sommar med glädje, musik och konst.”