unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
Kultur

Om livets utmaningar och vägen tillbaka

Idag är det premiär för ”En singeltants memoarer” med Gitte Pålsson på Viktoria i Malmö. Den 21 och 22 november kommer föreställningen till Scalabiografen i Ystad.
”Nu har jag äntligen tagit mod till mig att skapa föreställningen jag så länge velat göra” säger Gitte Pålsson om ”En singeltants memoarer”.
”Nu har jag äntligen tagit mod till mig att skapa föreställningen jag så länge velat göra” säger Gitte Pålsson om ”En singeltants memoarer”.
Foto: Erik Mårtensson

Sång- och berättarföreställningen ”En singeltants memoarer” bjuder på både allvar och humor. Gitte Pålsson blev utsedd till Årets glädjespridare 2020 av Malmö stad och det är för glädjen hon sprider som Gitte är mest känd. Men med sin nya föreställning bjuder hon även på den andra sidan av myntet.

– Jag hoppas att publiken kommer att både skratta och gråta under min föreställning, för tårarna är lika viktiga som skrattet! Det enda som vore tråkigt är om publiken skulle vara likgiltig, säger Gitte.

Föreställningen tar avstamp i Gittes barndom, där hon med humor och energi bekämpar känslan av att inte bli sedd.

– På 60-talet skulle barn inte ta för stor plats. Ingen frågade mig vad jag tänkte och tyckte. Jag kände mig ofta osynlig som barn. Den här osäkerheten lärde jag mig att hantera med envishet och att musicera.

Gitte hade inte lätt för sig i skolan men med siktet inställt på musiklinjen kämpade hon sig till bra betyg. Efter gymnasiet kom hon till sin stora lycka in på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Men hon hann inte påbörja sin drömutbildning.

Nyfiken på världen bestämde hon sig för att, ensam, ge sig ut att tågluffa under sommarlovet. Resan ledde henne till Marocko där det otänkbara inträffade; Gitte föll offer för en man som tillhörde en liga som utnyttjade turister ekonomiskt och sexuellt.

Hon lyckades ta sig fri och återvända till Sverige, men med ett helt annat bagage med sig tillbaka än när hon lämnat.

– Det var 1978, när man ännu inte pratade öppet om misshandel och våldtäkt. När jag kom hem från Marocko, tjugoett år gammal, kände jag mig som 80 år, nu när jag är 63 känner jag mig ibland som 21!

1979 fick Gitte dispens att påbörja utbildningen på Kungliga musikhögskolan och 1983 tog hon sin examen - mot alla odds.

Gitte Pålsson blev utsedd till Årets glädjespridare 2020 av Malmö stad.
Gitte Pålsson blev utsedd till Årets glädjespridare 2020 av Malmö stad.
Foto: Linus Morales

I föreställningen delar Gitte med sig av sin livsberättelse, med en stor portion drastisk humor.

– Det här är en scenisk gestaltning i ord och ton av den viktigaste berättelse jag har att berätta, och jag gör det med humor som verktyg. Jag har haft en fantastisk regissör i Sven Kristersson, som också bearbetat sångtexter och manus.

Föreställningen har gjorts möjlig med stöd av Malmö stad.

– Jag har även använt mitt glädjespridarpris för att förverkliga den.

Biljetterna till föreställningen den 21 november på Scalabiografen är redan slutsålda, men på söndagen, 22 november klockan 15.00, ges en extrainsatt föreställning. Gitte är även aktuell med en nyutgiven skiva med samma namn som föreställningen - ”En singeltants memoarer”.

quote
Det här är en scenisk gestaltning i ord och ton av den viktigaste berättelse jag har att berätta, och jag gör det med humor som verktyg.