1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pensionärslivet inget för Thores Däcks grundare

När inte ens en svår mc-olycka kunde stoppa bilmekanikern Thore Nilsson från att fortsätta jobba, varför skulle då en så enkel sak som pensionen göra det? Efter en ytterst kort tid i sysslolöshet är han i full gång igen.
Thore Nilsson är i full gång igen efter bara någon månad som pensionär. Thores Däck & Bilservice är hans livsluft. Han startade verksamheten redan på 80-talet och det märks att han är entusiastisk över sina nya lokaler i Nybrostrand.
Foto: Johan Bentzel

Thores Däck & Bilservice var i det närmaste en institution i Tomelilla, med en lång rad stamkunder. Men i samband med att ägaren Thore Nilsson i höstas nådde pensionsåldern såldes rörelsen vidare – och snabbt gick det.

– Det gick lite hastigt. Men sålt är sålt, konstaterar han.

Kort tid före försäljningen hade Remi Söderberg börjat jobba på företaget och kom väldigt bra överens med Thore Nilsson.

Så när det nästan omedelbart började klia i fingrarna på den senare och han ville komma i gång igen, var det naturligt att fråga Remi Söderberg om han ville haka på. Det ville han.

I dag är det i första hand de två plus Hassan Dawari, som är praktikant via Arbetsförmedlingen, som utgör Thores Däck & Bilservice. Vid arbetstoppar hjälper även ett par pensionerade före detta medarbetare till.

Det fanns ingen klausul i försäljningsavtalet att Thore Nilsson inte fick starta en liknande verksamhet igen. Så nu har en hel del av de gamla kunderna hittat tillbaka, samtidigt som många nya har tillkommit.

– Jag trodde att det skulle vara ett himmelrike att vara pensionär. Men när det inte blev som jag tänkt mig, fick jag idén att jag och Remi kanske kunde dra i gång en ny firma. Jag tycker det är så kul, förstår du, för Remi brinner också för detta. Min tanke är att han en dag ska ta över helt, säger Thore Nilsson.

Remi Söderberg började jobba på Thores Däck & Bilservice bara några månader innan företaget såldes i november förra året. När företaget drog i gång igen var han inte sen att haka på
Foto: Johan Bentzel

Det gick inte många månader efter omstarten förrän det var dags för nya stora förändringar.

Verksamheten växte snabbt och det blev helt enkelt för trångt inne i Köpingebro. När knappt ens den befintliga verksamheten fick plats, var det definitivt inte möjligt att utvecklas på platsen.

quote
Jag trodde att det skulle vara ett himmelrike att vara pensionär.

Nu ligger Thores Däck & Bilservice omgivet av ängar och kohagar strax utanför Nybrostrand, i en anläggning som tidigare tillhörde Sydbuss.

Just nu hyr verkstaden in sig, men planen är att köpa fastigheten och utveckla den vidare. Här finns det gott om ytor att disponera – och inte bara för den egna verksamheten.

– Jag har bildat ett fastighetsbolag, som heter Nilssons Fastigheter Nybrostrand. Thores Däck använder 300 kvadratmeter. Då blir det nästan 800 kvadratmeter över, som vi kan hyra ut till andra. Det finns fyra hyresgäster redan, men vi kommer att jaga efter fler, säger Thore Nilsson.

En annan fördel är att det är promenadavstånd till Thore Nilssons hem. Eller i hans fall: rullavstånd.

– Det är toppen! Jag kör permobil till jobbet nu, säger han.

För några år sedan var han med om en allvarlig mc-olycka, som bland annat gjorde honom förlamad från knäna och nedåt. Men det har inte stoppat denne aktive man.

Han tar sig vant runt med rullstol på anläggningen i Nybrostrand, även över höga trösklar, och skulle inte för en minut kunna tänka sig att bara stanna hemma och tänka på smärtan.

Kanske var det också därför som pensionärslivet inte föll honom i smaken.

– Jag tycker att detta är så kul att jag säkert kan hålla på i tio år till.

Läs mer

Aktion

Tranmanifestation mot kärnvapen

Som en manifestation mot kärnvapen ska ett träd i centrala Simrishamn fyllas med papperstranor på årsdagen av bomben över Hiroshima.

Östra Hoby

Modevisning i Folkhemmet

Tisdagen den 28 juli ordnar Suzanne Rosengren, som driver dammodebutiken Krizi, modevisning med sensommarkläder på catwalken. I Folkhemmet, Östra Hoby med start klockan 18. Evenemanget är öppet för maximalt 40 personer och måste förbokas i kontakt med Suzanne.

Konsert

Musikaliskt kosläpp för spelsugna saxofonister

Sommarkompisarna och saxofonisterna Per Bäcker och Staffan Mårtensson sammanstrålar även denna sommar på Lönebostället i Gladsax. Den sistnämnde blåser toner ur en riktig raritet: en saxofon som en gång tillhörde jazzlegenden Stan Getz.

Krogliv

Rikstolvans krog bjuder Österlen på nya smaker

Det är inte underligt att tycke uppstår, när det libanesiska och italienska köket möts på ett vackert Österlen. Denna på pappret annorlunda men i munnen välsmakande kombination erbjuds från och med i sommar på Rikstolvans krog i Järrestad.

Tomelilla

De tar trendig hälsodryck från LA till Brösarp

Nu har Kombucha, trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler, nått Österlen. I en svartmålad lagerlokal bakom Vägstationen i Brösarp har Charlotte von Arnold och Salomon Anaya nyligen startat Kombuchabryggeriet Scobybaby.

Ystad

Charlotte Berlins museum öppet

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841 och levde där fram till sin död 1916. År 1881 köpte hon huset på Dammgatan, där Charlotte Berlins museum finns idag. Museet är öppet varje dag 22 juni - 6 september. Visning varje hel timme klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00. Entréavgiften betalas i museibutiken.