unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Sanna Töringe ger en smak av livet i Italien

I många år har Sanna Töringe tagit de italienska smakerna och vyerna till Sverige och knutit sina två hemländer närmare varandra. I sin aktuella bok bjuder hon på både nya recept och berättelsen om hur hon skapade sitt drömhem ur en ruin på en tisteltäckt kulle.
I sin senaste bok ”Medelhavsmat i solen” blandar Sanna Töringe enkla recept med personliga berättelser om sitt liv i Italien, där hon har vistats årligen sedan många år tillbaka. Hon har blivit lite av en ambassadör för den lilla byn i södra Apulien där hon har sitt hus och till och med blivit föreslagen som hedersmedborgare.
I sin senaste bok ”Medelhavsmat i solen” blandar Sanna Töringe enkla recept med personliga berättelser om sitt liv i Italien, där hon har vistats årligen sedan många år tillbaka. Hon har blivit lite av en ambassadör för den lilla byn i södra Apulien där hon har sitt hus och till och med blivit föreslagen som hedersmedborgare.
Foto: Johan Bentzel

Sanna Töringes nya bok ”Medelhavsmat i solen” är späckad med enkla recept med utgångspunkt från det italienska köket. Samtidigt är det en personlig berättelse om hur hon och maken Anders Granström fann sitt paradis i en relativt oexploaterad avkrok i södra Italien.

Sedan ungefär tio år tillbaka har de sitt andra hem på landsbygden i Apulien, i ett hus som från början bara var en ruin. Där många kanske bara hade sett tistlarna och skroten som omgav ödehuset, såg de möjligheter och magi.

Hur de fann denna plats, och till bybornas glädje renoverade den förfallna gamla ladan på kullen till ett vackert hem, är en av de bärande historierna i boken.

– Det här är den tredje boken som jag skriver om den italienska maten. Men jag ville verkligen också berätta om hur vi hittade vårt hus och byggde upp vårt liv där. Många bär ju på en dröm om att ha ett litet hus i Italien. Det är den drömmen jag försöker berätta ganska ärligt om. Särskilt lätt har det inte varit, snarare en stor utmaning.

quote
Jag är uppfylld av det som händer där nere. Det är ju vårt lilla mikrokosmos.

Sanna Töringe älskar att skriva och berätta, att skildra mat som hon smakar, miljöer som hon vistas i och händelser som hon deltar i eller bara iakttar.

Som när hon såg två väldigt allvarliga italienska män samtala med en kypare om vad de skulle ha till förrätt och just den diskussionen där och då framstod som det allra viktigaste i världen. Sådant får henne att dra på smilbanden, samtidigt som berättarlusten väcks.

– Jag är uppfylld av det som händer där nere. Det är ju vårt lilla mikrokosmos. Den lilla byn, våra närmaste grannar, våra vänner, hur folk lever, allt vi upptäcker. Man är nästan som ett barn. Var finns det godaste brödet? Kan man äta de här bladen? Det är en stark nyfikenhet. Nästan varje dag lär vi oss något nytt. Riktigt så upplever jag det inte i Sverige.

I Olivoljebutiken, som Sanna Töringe driver intill sitt hem på Österlen, finns många av de italienska läckerheter som hon har med i sina recept, exempelvis capperi al sale (kapris i havssalt).
I Olivoljebutiken, som Sanna Töringe driver intill sitt hem på Österlen, finns många av de italienska läckerheter som hon har med i sina recept, exempelvis capperi al sale (kapris i havssalt).
Foto: Johan Bentzel

Sanna Töringe har också tagit en bit av Italien med sig hem till Österlen. Intill sin egen trädgård har hon skapat en omtyckt butik, Olivoljebutiken, som utöver de pressade frukter som den är uppkallad efter erbjuder en rad andra italienska delikatesser.

Här har hon öppet alla lördagar fram till jul och härom helgen var det rusning efter det halva kilo tryffel som hon precis hade fått in. Till allhelgonahelgen är det dags igen, och eftersom det är en exklusiv och eftertraktad läckerhet måste den förbeställas.

– Vi får tag i den genom vår granne, vars bror är tryffeljägare. Deras kusin driver ett stort företag som skickar tryffel över hela världen. Jag tar in beställningar på både svart och vit tryffel, men den vita är ju så fruktansvärt dyr, så den måste man nästan spara pengar till först, säger Sanna Töringe.

När hon berättar om produkterna på hyllorna i butiken – om smakerna, tillverkarna och leverantörerna – får hon en särskild lyster i ögonen.

Så nog borde det finnas ytterligare en bok om mat och Italien inom henne?

– Kanske om olivolja. Det är det jag kan och vill lära mig ännu mer om. Men det är inte säkert. Det finns ju också så mycket annat roligt att göra.