unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Simrishamn
  2. Tomelilla
  3. Ystad
  4. E-tidning
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Uthyrning av husbilar ny nisch för tobakshandlare

Det finns kanske inga uppenbara likheter mellan att driva tobakshandel och husbilsuthyrning, men för Richard och Therese Nilsson är det en utmärkt kombination. Bokningarna har redan börjat strömma in till nystartade Husbil Syd.
Richard Nilsson, som vid sidan av sin tobakshandel i Ystad har startat husbilsuthyrning tillsammans med sin fru Therese Nilsson, tar en titt i en av de tre husbilar som företaget har köpt in. De två sängarna i den bakre änden av bilen går att slå ihop till en, berättar han.
Richard Nilsson, som vid sidan av sin tobakshandel i Ystad har startat husbilsuthyrning tillsammans med sin fru Therese Nilsson, tar en titt i en av de tre husbilar som företaget har köpt in. De två sängarna i den bakre änden av bilen går att slå ihop till en, berättar han.
Foto: Johan Bentzel

De senaste tolv åren har Richard Nilsson drivit spel- och tobaksbutiken vid Stortorget i Ystad och det är ganska vanligt att han småsnackar med kunderna om både ditt och datt. Att samtalen leder till livsomvälvande beslut hör däremot inte till vanligheterna.

Men en dag när Anders Ivarsson, vd på Ivarssons Husbilscenter, klev in i butiken hade han en lysande affärsidé i bakfickan. Utöver att sälja husbilar hade han nämligen under ett antal år haft en blomstrande uthyrningsverksamhet, som han till slut hade fått lägga åt sidan på grund av tidsbrist.

Eftersom Anders Ivarsson visste att Richard Nilsson var på jakt efter nya affärsprojekt presenterade han idén för honom i stället. Tobakshandlaren nappade direkt och startade nyligen Husbil Syd tillsammans med sin fru Therese Nilsson.

– Det är kul med en utmaning. Så vi tänkte att vi ville testa och det har faktiskt varit en helt fantastisk början, säger han.

Beslutet togs precis före jul och i början av januari köpte paret Nilsson in tre husbilar av varierande storlek, givetvis hos Ivarssons Husbilscenter, som även bidrar med sin expertis för att hjälpa nykomlingarna på traven.

För att få lov att syssla med biluthyrning krävs tillstånd från Transportstyrelsen och det kräver i sin tur en kurs med ett godkänt prov. Den delen är avklarad sedan några veckor tillbaka, så nu kan de nyblivna uthyrarna koncentrera sig fullt ut på själva verksamheten.

Richard Nilsson medger att lättnadskänslan var stor när bokningarna började trilla in, vilket faktiskt gick snabbare än han hade trott. Redan i mitten av februari hade Husbil Syd fått in ett 20-tal bokningar till både påsk och sommar.

– Man får en riktig kick varje gång någon ringer och vill boka, säger Richard Nilsson.

Anders Ivarsson, vd på Ivarssons Husbilscenter, kom med idén om att hyra ut husbilar och ger också goda råd till Richard Nilsson inför den kommande uthyrningssäsongen.
Anders Ivarsson, vd på Ivarssons Husbilscenter, kom med idén om att hyra ut husbilar och ger också goda råd till Richard Nilsson inför den kommande uthyrningssäsongen.
Foto: Johan Bentzel

Anders Ivarsson anser inte att makarna Nilsson har något att oroa sig för. Tvärtom tror han att de inom ett par år har fördubblat sitt bilinnehav.

Husbilsförsäljningen har gått spikrakt uppåt i tio år och lade förra året in en extra växel till följd av pandemin. Det har också ökat efterfrågan på husbilar att hyra.

– I Tyskland har många husbilshandlare även en omfattande uthyrning. Det är big business. Och om det funkar där borde det funka även här, säger Anders Ivarsson, som tror att den riktiga ruschen kommer i april och maj, då alla ska planera sina semestrar.

Husbil Syd hyr för närvarande bara ut sina husbilar under den del av året då det inte krävs vinterdäck, från vecka 13 tills vintermörkret sänker sig.

Under lågsäsong går det att hyra per dygn, med ett minimum på tre dagar, men på somrarna är det veckovis uthyrning som gäller. Samtliga tre husbilar går att köra med vanligt körkort.

Just nu står de på Ivarssons Husbilscenter i Glemmingebro, där de ska göras helt klara inför säsongen.

Men Husbil Syd har ett skaffat sig ett inhägnat område i Ystad, där bilarna ska stå framöver. Där erbjuds också kunderna att ställa sina egna bilar under uthyrningstiden.

Det som återstår för paret Nilsson är att själva lära känna bilarna. De måste ju ha full koll när kunderna hör av sig och undrar hur kylskåpet eller värmen fungerar.

– Innan vi hyr ut den första bilen har vi sagt att vi ska köra ut en helg. Den dag uthyrningen börjar lovar vi att vara väl förberedda.